Ny sci-fi!

Jag har läst några relativt nyutkomna böcker i Sci-fi genren. Ingen av dem finns utgivna på svenska ännu, och många läsare föredrar också att läsa Sci-fi på engelska. Alla tre böckerna är helt olika varandra och visar vilken bredd Sci-fi genren har.


Cixin Liu – The Three Body Problem

Liu är en av Kinas mest älskade Sci-fi författare och har nu äntligen översatts till engelska. Jag blev nyfiken för att se om han hade ett annorlunda perspektiv på Sci-fi-genren jämfört med västerländska författare, som i princip dominerar genren. Boken handlar om ett hemligt militärprojekt som söker kontakt med utomjordingar. Teknikern Wang Miao ramlar rakt in i ett väldigt märkligt online-spel som visar sig vara nyckeln till något mycket större som hotar hela jorden.

Mycket av behållningen i boken är att den delvis utspelar sig under Kulturrevolutionen i Kina. Det ger en intressant historisk inblick och bakgrund som skiljer sig på ett bra sätt mot själva sci-fi-berättelsen. Jag rekommenderar boken till alla som gillar sci-fi men vill pröva på nåt lite annorlunda. Boken är den första delen i en trilogi.

Sylvain Neuvel – Sleeping Giants

En omtalad och storsäljande debut i Sci-fi genren. Av en slump, hittas en gigantisk metallhand nergrävd i jorden. Handen har legat där väldigt länge och är inte av jordiskt ursprung. När man börjar leta visar det sig att det finns fler delar nedgrävda som tillsammans går att sätta ihop till nån sorts superavancerad maskin. Men kommer det att bli ett massförstörelsevapen eller hjälpa till att skapa fred? Och vilka är det som har begravt den på jorden, och varför hittas den just nu?

Boken är spännande men har en liten svacka i mitten, där relationerna mellan vissa karaktärer inte funkar helt ut. Dock tar den sig rejält på slutet och man vill definitivt läsa fortsättningen, ”Waking Gods”.

Luke Rhinehart – Invasion

Tärningen bestämde att jag skulle skriva om denna bok. Skämt åsido. Vem minns inte kultromanen, The Dice Man, som skrevs på 70-talet men upptäcks av nya läsare än idag.

Jag blev nyfiken när Rhinehart plötsligt dök upp med en helt ny bok. Den handlar om superintelligenta varelser från ett annat universum som dyker upp på jorden. Rhinehart utnyttjar Sci-fi-temat för att göra bitvis mycket rolig och elak satir kring både Amerika och vårt moderna samhälle. Han ironiserar över de, i rymdvarelsernas ögon, löjliga och ofta väldigt orättvisa, saker som vi människor gör och våra konstiga prioriteringar. De amerikanska myndigheterna jagar och försöker fängsla eller döda varelserna. Varelserna (som ser ut som pälsbollar) säger själva att de bara är på jorden ”för att ha roligt” men det innebär t.ex. att de hackar alla tänkbara myndigheters datasystem och bl.a. omfördelar förmögenheter.

Det är inte en ny Dice Man men absolut läsvärd. Man känner igen Rhinehart i hans kritik av det moderna samhällets värderingar och hans ibland grova humor. Det är ofta en väldigt kul och vass satir som ligger i tiden.

/Niklas

NORDISKA BOKGROSSISTEN Metallvägen 31  195 72 Rosersberg Besöksadress: Metallvägen 31  Tel: 08-128 38 602  E-post: kundservice@bokgrossisten.se