Expeditionen av Bea Uusma

En besatt forskare, ett självmordsuppdrag, en kärlekshistoria och ett gammalt olöst mysterium. Nej, det är inte Dan Browns nya. Det är Expeditionen av Bea Uusma.

Boken handlar om Andreés polarexpedition och är fascinerande på flera plan. För det första för att man inte förstår varför de tre männen överhuvudtaget vill försöka ta sig med luftballong till Nordpolen. Alla tre verkar förstå att det är en självmordsresa. Ingen av dem har rätt erfarenhet eller utbildning och ballongen är undermålig. När de kraschlandar mitt i ingenstans släpar de med sig totalt onödiga saker trots att de knappt kan ta sig fram i issörjan. Det är en sorts galenskap. Samtidigt är deras uthållighet imponerande med tanke på deras bristande klädsel, kunskap och utrustning.

Galenskapen har även smittat av sig på Uusma som är besatt av expeditionen och av att ta reda på hur männen egentligen dog. Hon försöker gång på gång ta sig till den otillgängliga plats där Andreé, Nils Strindberg och Knut Fraenkel dog. Bara för att kunna stå där, ha varit där. Uusma har dessutom inflikat Nils Strindbergs ömma kärleksbrev till sin fästmö. De gripande breven gör också hans deltagande i expeditionen ännu mer oförklarlig. En ung förälskad kille? Varför gör han detta?

Förvänta er inte att få svar på alla frågor. Det är inte poängen. Boken är lika mycket Uusmas expedition och hennes besatthet smittar av sig på hela historien och på mig som läsare. Det är en personlig och engagerande bokresa som jag rekommenderar varmt.

// Niklas

NORDISKA BOKGROSSISTEN Metallvägen 31  195 72 Rosersberg Besöksadress: Metallvägen 31  Tel: 08-128 38 602  E-post: kundservice@bokgrossisten.se